Carbohidrații sunt un grup de compuși având aceeași structură biochimică pe bază de carbon (C), hidrogen (H) și oxigen (O). Carbohidrații cuprind zaharuri, amidonuri și fibre alimentare. Moleculele cele mai simple din categoria carbohidraților sunt zaharurile (monozaharide și dizaharide). Lanțurile și structurile mai lungi formate din aceste zaharuri reprezintă carbohidrații complecși, cum ar fi amidonurile (polizaharide) și fibre dietetice (oligo- și polizaharide). Zaharurile și amidonurile sunt numite carbohidrați digerabili.

 

Care este rolul principal al carbohidraților digerabili în hrana pentru animale de companie?

Carbohidrații digerabili sunt o sursă directă de glucoză, o sursă importantă de energie pentru organism și sursa principală pentru unele țesuturi, precum cele cerebrale sau globulele roșii. Atunci când aportul de carbohidrați este limitat, glucoza poate fi de asemenea sintetizată din proteine și alți compuși.

Câinii și pisicile posedă enzimele digestive necesare pentru a descompune carbohidrații digerabili în unități de zahăr ce pot fi absorbite în intestinul subțire. O excepție o reprezintă zahărul din lapte, lactoza, pe care majoritatea câinilor și pisicilor nu o pot digera în mod adecvat la vârsta adultă, ceea ce poate cauza tulburări gastrointestinale.

Amidonul are de asemenea proprietăți tehnologice importante pentru fabricarea boabelor de hrană uscată, dat fiind că gelatinizarea acestuia este o componentă esențială a procesului de extrudare.

 

Aflaţi mai multe despre rolul carbohidraţilor în hrana pentru câini și pisici din fişa informativă de mai jos.

Sfaturi PetABC

petabc

Află cum trebuie să hrănim animalele în funcţie de vârstă şi talie, care sunt nevoile nutriţionale în funcţie de rasă, ce rol au animalele în viaţa noastră şi multe alte informaţii. Descoperă şi GHIDUL FAMILIEI.

video petabc

Asociaţia Română a Producătorilor de Hrană pentru Animale de Companie recunoaşte şi promovează importanţa şi rolul social al animalelor de companie şi susţine creşterea şi îngrijirea cu responsabilitate a acestora.
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Abonare Newsletter

Conditii de Utilizare

Pentru a va oferi servicii mai bune, utilizam cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.